Støtte for børn med særlige behov eller handicap
Hvis dit barn har behov for særlig støtte eller har et handicap, kan du kontakte Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), for at høre mere om den støtte, som dit barn kan få.
Spørgsmål og svar om dit barns skolestart, indskrivning i skole mv.
Find skolernes feriekalender, læs mere om overgangen fra dagtilbud til skole samt flytning og skoleskift.
Børn, der starter i skole, starter med at gå i børnehaveklasse (0. klasse). Normalt begynder børn i børnehaveklasse det år, hvor de fylder 6 år.
Alle forældre til børn, der fylder 6 år, får et brev fra den lokale skole om tilmelding til børnehaveklasse med start til august det år barnet fylder 6 år. Brevet udsendes i november forud for skolestart.
Det er obligatorisk at starte skolegangen i børnehaveklassen, da undervisningspligten også omfatter 0. klasse.
Børnehaven, skolen og fritidsordningen skal i samarbejde med dig sikre dit barn en god og tryg overgang.
Dit barn kommer bl.a. på besøg i skolen og fritidsordningen, inden det skal starte, for at lære sine nye kammerater, de voksne og stedet at kende. Af samme årsag starter børnene i SFO d. 1. maj, inden skoleåret starter.
Du bliver også inviteret til en samtale om dit barn i børnehaven i forbindelse med skoleindskrivningen.
Sammen med pædagogerne, der kender barnet godt, laver I en beskrivelse af dit barn. Ud fra beskrivelsen tager skolen og fritidsordningen imod dit barn på en måde, der sikrer dit barn mest mulig tryghed og læring i overgangen.
Læs folderen "En god skolestart" (PDF)
Læs om overgangssamarbejdet mellem dagtilbud, skole og SFO (PDF)
Dit barns skolestart kan udsættes et år, men kun hvis udsættelsen er begrundet ud fra et hensyn til dit barns trivsel og udvikling.
Som forælder har du mulighed for at anmode om, at udsætte dit barns skolestart. Ligeledes kan det pædagogiske personale og dagtilbudslederen i dit barns dagtilbud også tage kontakt til dig, hvis de vurderer, at det ift. dit barns trivsel, læring og udvikling, kan være hensigtsmæssigt at udsætte dit barns skolegang.
Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn vil have gavn af udsat skolestart?
Så skal du tage kontakt til det pædagogiske personale på dit barns stue samt lederen af dit barns dagtilbud.
For at vurdere, om dit barn er klar til at begynde i skole, skal dagtilbuddet jf. dagtilbudsloven udarbejde en konkret og individuel vurdering af dit barns trivsel og udvikling, som danner grundlag for beslutningen om, hvorvidt dit barns skolestart skal udsættes. Vurderingen skal indeholde perspektiver fra lederen af dagtilbuddet, forældre samt skolen.
I Brøndby Kommune er det dagtilbudschefen i Børne-, Kultur- og Idrætsforvaltningen, som træffer endelig beslutning om, hvorvidt skolestarten kan udsættes.
Hvis du har nogle spørgsmål om dit barns kommende skolestart, skal du henvende dig til lederen i dit barns dagtilbud eller til den skole, hvor dit barn skal starte.
Du kan læse mere om udsat skolestart på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside
Ja, der er frit skolevalg inden for og over kommunegrænser. Grænsen for optagelse af elever uden for skoledistriktet er dog fastsat til 26 pr. klasse og 22 pr. klasse på Brøndbyvester Skole.
Vi har følgende regler for optagelse af børn uden for skoledistriktet:
Dit barn kan også starte på en fri- eller privatskole. Her skal du også tilmelde dit barn via den digitale pladsanvisning, og angive hvilken fri- eller privatskole, som dit barn skal starte på. Det er ikke en tilmelding til privatskolen, men blot en orientering til Brøndby Kommune, som har pligt til at vide, hvor samtlige børn går i skole.
Dit barn skal modtage undervisning fra det kalenderår, hvor barnet fylder 6 år, men det er ikke et krav, at barnet skal være indskrevet på en folke-, privat- eller friskole.
Som forælder har du ifølge Grundlovens § 76 ret til selv at stå for undervisning af dit barn i den undervisningspligtige alder. Men der findes nogle regler for hjemmeundervisning, som skal være opfyldt, og som du som hjemmeunderviser skal være opmærksom på.
Hvis du ønsker at hjemmeundervise dit barn, skal du sende en erklæring om dette til kommunen. Du er velkommen til at kontakte Sekretariatet på tlf. 4328 2828, men vi anbefaler, at du skriver en mail til os på born@brondby.dk med følgende oplysninger:
Hvis du selv vil stå for undervisning af dit barn, skal undervisningen stå på mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, som det er beskrevet i Friskolelovens kap. 8 (§§ 34-36).
Du har mulighed for at undervise dit barn med de materialer og metoder, som du finder gode og rigtige, men undervisningen skal stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Det betyder, at hjemmeunderviste elever, der forlader 9. klasse, skal have modtaget undervisning, der giver dem de samme muligheder for at komme videre i uddannelsessystemet, som hvis de havde gået i folkeskolen, på en fri- eller privatskole.
Det er ikke et krav, at folkeskolens fag eller emner direkte kan identificeres fx på elevens skema, og de enkelte fag og emner kan derfor indgå i tværfaglige læringsforløb, projektorienteret undervisning mv.
Du kan læse mere på læringsportalen Emu.dk
Den lokale folkeskole må ikke udlevere materialer til dig eller give dig adgang til digitale platforme og læremidler, idet det vil begunstige forældre til hjemmeunderviste børn i forhold til fri- og privatskoler, som hjemmeundervisning lovgivningsmæssigt kategoriseres sammen med.
Hjemmeunderviste børn er på den måde ligestillet med børn i fri- og privatskoler, som heller ikke modtager denne hjælp eller disse undervisningsressourcer fra de kommunale skoler.
Du har derfor pligt til selv at finde de fornødne materialer, bøger og digitale platforme, som du vil lade indgå i dit barns hjemmeundervisning, idet du har hjemtaget undervisningspligten.
I Brøndby Kommune er det tilsynskonsulent Kristian Slot Kasbani, som fører tilsynet med hjemmeundervisningen. Når I har modtaget bekræftelse på jeres erklæring om hjemmeundervisning, vil I sidenhen blive kontaktet for en aftale om, hvornår tilsynet finder sted, ligesom rammerne for tilsynet aftales nærmere.
Kristian Slot Kasbani kan kontaktes på tlf. 2329 4104 eller kresl@brondby.dk
Når du hjemmeunderviser dit barn, har kommunen mulighed for hvert år at afholde prøver i dansk, regning/matematik og engelsk for at sikre, at undervisningen står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Kommunens tilsynskonsulent vil typisk overvære og observere en aftalt undervisningssituation, hvor den primære underviser i hjemmet instruerer og gennemfører en undervisningssituation med det hjemmeunderviste barn.
Herefter vil tilsynskonsulenten foretage en samlet vurdering af, om undervisningen står mål med det, der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Hvis tilsynskonsulenten skønner, at undervisningen ikke står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, vil der blive afholdt en ny prøve efter tre måneder.
Hvis undervisningen og barnets faglige niveau efter genbesøget stadig ikke kan vurderes til at stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, vil forældrene orienteres om, at børnene skal indskrives i en godkendt folke-, fri- eller privatskole, hvor undervisningen skal fortsættes. Derved ophører hjemmeundervisningen, og undervisningsforpligtelsen overgår til den skole, som barnet indskrives i.
Du kan til enhver tid meddele Brøndby Kommune, at du ønsker at ophøre med at hjemmeundervise dit barn.
Vi anbefaler, at du meddeler os det ved at skrive en mail til born@brondby.dk, men det er vigtigt, at du straks lader dit barn indskrive på en folke-, privat eller friskole, så undervisningen kan fortsættes. Der er frit skolevalg i Danmark, så du bør hurtigst muligt tage kontakt til den skole, som du ønsker for dit barn, og du har pligt til at undervise dit barn, indtil en godkendt skole kan tage over.
Når du er flyttet til Brøndby, henvender du dig på den skole, hvor du ønsker dit barn indskrevet.
Henvender du dig til distriktsskolen, er du garanteret en plads til dit barn.
Ønsker du en anden skole end distriktsskolen, er det antallet af elever på det pågældende klassetrin, der er afgørende for om dit barn kan få plads.
Hvis I flytter til en anden adresse i Brøndby Kommune eller til en anden kommune, kan dit barn stadig fortsætte i samme skole.
Hvis I flytter fra Brøndby Kommune skal I dog være opmærksomme på, at eventuelle udgifter til transport ikke bliver dækket af kommunen.
Undervejs i skoleforløbet kan forældrene ønske en anden skole for deres barn. Forældrene skal henvende sig på den nuværende skole, og på den skole hvortil de ønsker barnet flyttet.
Vær opmærksom på, at valg af skole er et spørgsmål begge forældremyndighedsindehavere som udgangspunkt skal være enige om.
Såfremt skolen har plads på det pågældende klassetrin, skal skolen optage eleven.
I henhold til folkeskoleloven skal Kommunalbestyrelsen sørge for befordring mellem skolen og hjemmet af børn, der har et bestemt antal kilometer til skole. Der er ingen børn i Brøndby der har så langt til distriktsskolen, at de kan få transporten betalt.
Vælger du, at dit barn skal gå eller blive gående på en anden skole end distriktsskolen dækker Brøndby Kommune ikke eventuelle udgifter til transport.
Brøndby Kommune sørger for befordring til og fra skole af syge og invaliderede elever. Ligeledes sørger kommunen for transport af elever, der er henvist til specielle undervisningstilbud beliggende på andre skoler end distriktsskolen. Henvend dig på dit barns skole, hvis I på grund af skader (f.eks. brækket ben) har behov for midlertidig transport til og fra skole.
Hvis dit barn har behov for særlig støtte eller har et handicap, kan du kontakte Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), for at høre mere om den støtte, som dit barn kan få.
Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby
Tlf. 43 28 28 28
Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 13.00
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00
Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 14.30
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00