TUBA har åbnet ny afdeling i Brøndby: 120 unge kan få gratis hjælp

Nonprofitorganisationen TUBA Danmark, der yder gratis terapi til børn og unge fra familier med alkoholproblemer og stofmisbrug, har åbnet sin 34. afdeling i Brøndby. Bag den gemmer sig en ny tilgang til at investere penge i det sociale område.

”Tuba har betydet alt for mig, for hvis ikke Tuba havde været der til at gribe mig, da jeg var helt nede, ved jeg ærlig talt ikke, hvad der var blevet af mig.” Monika, 25 år.

”Jeg har lært at sætte grænser overfor andre, det kæmpede jeg virkelig meget med, da jeg kom til TUBA. Jeg fik også øje på de styrker, min opvækst har givet mig. Jeg er meget selvstændig, stærk mentalt, empatisk og har en evne til at aflæse et rum.” Pernille, 25 år

De to citater stammer fra åbningsreceptionen for TUBAs nye afdeling i Brøndby.

Fremover kan Brøndbys unge ligesom Monika og Pernille få hjælp til at bearbejde en opvækst præget af forældrenes alkoholproblemer eller stofmisbrug. Det er TUBAs 34. afdeling i Danmark, der årligt på landsplan yder gratis terapi og rådgivning til 3000 unge.

På landsplan skønner Sundhedsstyrelsen, at der i hver skoleklasse sidder 1-2 børn, der vokser op i familier med alkohol- eller stofproblemer. De trives dårligere end deres jævnaldrende, og nogle ender med senfølger som fx PTSD, angst og depression.

I de kommende tre år kan 120 unge fra familier med alkoholproblemer eller stofmisbrug i Brøndby kommune få gratis terapi og rådgivning takket være en ny investeringsmodel. Og de første fem unge i aldersspændet 16 til 32 år har allerede meldt sig.

Ny investeringsmodel bag Brøndby

Den Sociale Investeringsfond (DSI) har investeret 3,2 millioner kroner i børn og unge, der er vokset op med misbrug i familien i Brøndby Kommune. Kommunen har allieret sig med TUBA, der over de seneste 24 år har specialiseret sig i at behandle børn og unge mellem 14-35 år for senfølger.

”Det er takket være Den Sociale Investeringsfonds investering, at Brøndby Kommune de næste tre år kan hjælpe mere end 100 af vores børn og unge, som på ulykkeligste vis og helt uforskyldt ofte starter bagud på point i livet i forhold til deres jævnaldrende,” siger borgmester i Brøndby Kommune Kent Max Magelund, der understreger, at det ikke kun giver mening for den enkelte, men også samfundsmæssigt og økonomisk.

”Det er en indsats, der er båret af både hjerte og fornuft,” siger Kent Max Magelund.

Ser man på TUBAs foreløbige resultater, så giver det al mulig mening.

”Vi ved, at 73% af de adspurgte unge, der allerede har været igennem et af TUBAs forløb, føler sig bedre rustet til job, uddannelse og skole, derfor giver det mening, at vores samarbejde med DSI og Brøndby Kommune ikke kun måler værdien for den enkelte unge, men også dokumenterer den større samfundsværdi, TUBAs indsats har på lang sigt,” siger landsleder i TUBA Henrik Appel.

TUBA måler forandringer i de unges psykiske trivsel via bl.a. WHO-5, en valideret forandringsskala, der anvendes bredt i Danmark i forbindelse med før- og eftermålinger af sundheds- og sociale indsatser.

Den sociale indsats skal måles

Hvis det lykkes for TUBA at sikre bedre trivsel og tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarked for de unge, der kommer i behandling i Brøndby, skal kommunen betale investeringen tilbage til Den Sociale Investeringsfond.

”Med vores investering i børn og unge, der er vokset op i misbrugsfamilier i Brøndby, håber vi, at flere vil trives bedre og komme i uddannelse eller job. Vi vil gerne vise, at man kan arbejde på tværs om at forebygge. Det giver mening menneskeligt, og det er en samfundsøkonomisk gevinst,” siger fondschef i DSI, Camilla Bjerre Damgaard, der til åbningsreceptionen pegede på, at DSI kommer til at følge deres investering tæt:

”Vi har også brug for at lære, hvordan vi sikrer, at vi sammen kan skabe gode resultater,” siger Camilla Bjerre Damgaard.

Da TUBAs nuværende landsleder Henrik Appel satte sig for bordenden for ni år siden, var der 12 afdelinger i TUBA. Og selv om TUBA nu er repræsenteret i 34 kommuner, så er planen at nå endnu flere.

”Vi mangler endnu nogle kommuner, for de unge har brug for, at der ikke er langt til hjælpen, når de har brug for den. De allermest sårbare unge, de bliver i deres nærområde. Og dem vil vi gerne i kontakt med,” siger Henrik Appel.

Samarbejdet med DSI har vist, at det ikke behøver være svært:

”Det har været et fantastisk samarbejde med Den Sociale Investeringsfond. Vi har kørt meget rundt i Danmark for at finde den kommune, som ville deltage. Men vi skulle slet ikke have kørt så langt, da vi nåede til Brøndby, gik det simpelthen så hurtigt,” siger Henrik Appel.

Foto: Når den unge i Brøndby søger hjælp i TUBA, så vil det være psykolog Michala Djurhuus, der tager imod i Brøndby. TUBA Brøndby bor på Vestre Gade 6 H, 1. sal, 2605 Brøndby. 

Sidst opdateret den 30. august 2021
Skrevet af Brøndby Kommune