Ny Brøndbymodel slår to fluer med et smæk i jagten på sosu’ere
Som den første kommune prøver Brøndby noget helt nyt for at tiltrække nye til plejefaget, og de første erfaringer er gode. Målet er, at lokale ledige snuser til arbejdet på Brøndbys plejeområde og får lyst til at uddanne sig til sosu-faget – alt i mens det eksisterende personale opkvalificeres.
Brøndby Kommune har den højeste andel af uddannet personale på kommunens plejehjem og i hjemmeplejen i hele regionen. Alligevel sætter man nu ind med nye tiltag for at højne uddannelsesniveauet yderligere på området.
I nyt projekt, som Brøndby Kommune selv har udviklet, bliver lokale ledige introduceret til plejeområdet, så de forhåbentligt får smag for at uddanne sig til sosu-faget– og samtidig opkvalificeres kommunens eksisterende plejepersonale.
Konkret betyder det, at alle Brøndbys hjemmehjælpere, sygehjælpere og sosu-hjælpere, der har mindst fire års erfaring, får tilbudt et 45 dages opkvalificeringsforløb.
De første 25 ansatte er på skolebænken nu, og i 45 dage møder de dagligt ind på SOSU-H i Brøndby til et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb, der er målrettet Brøndbys plejepersonale.
Ledige klædes på
Imens er det ledige fra Brøndby og nabokommunerne, der er med til at udfylde hullerne for de medarbejdere, der er på kursus. Men de ledige er ikke hvem som helst. Det er dels ledige, der selv har udtrykt interesse for området, dels har de ledige været ude i plejeområdet på virksomhedspraktik og de har også gennemgået et otte ugers introforløb på SOSU-H. Derpå er de klar til 18 ugers ansættelse ude på Brøndbys plejehjem eller i hjemmeplejen.
Hermed får de god lejlighed til at snuse til faget. Og håbet er, at de derpå får lyst til at tage uddannelsen inden for faget som social- og sundhedshjælper eller måske social- og sundhedsassistent.
Positive første erfaringer
Projektet startede op i oktober 2022 og de første erfaringer er positive.
”Vores medarbejdere, der kommer på skolebænken, synes det er spændende og dejligt at få ny faglig viden. Og det er gået rigtig godt med at have ledige i virksomhedspraktik ude på plejecentrene og flere udtrykker ønske om at uddanne sig til sosu-faget. Det er meget positivt, og vi håber, at de efter endt uddannelse har lyst til at arbejde i Brøndby Kommune. Indtil da har vi en forventning om, at vi også vil kunne bruge disse medarbejdere til fx sommerferievikariater, så borgerne møder ansatte, der kender de lokale forhold godt,” siger ældrechef i Brøndby Kommune, Klaus Kolberg, der understreger, at det har været afgørende for projektets succes, at jobcentret har lagt et stort og grundigt arbejde i at finde de nødvendige og rette ledige.
Godt projekt på flere parametre
Ældrecentret Gildhøjhjemmet i Brøndby er et af de steder, hvor projektet er rykket ind, og hvor pt. fire ansatte er på uddannelse, i mens lokale ledige vikarierer.
”Jobrotationsprojektet er rigtig godt på flere måder, ikke mindst fordi vi får løftet vores sosu-hjælpergruppe, der ikke altid står først, når det gælder efteruddannelse. Nogle oplever, at det er udfordrende igen at skulle på skolebænken og afslutte med prøve, men alligevel går medarbejderne til opgaven med god energi, og de er ambitiøse i forhold til at få en højere faglighed. Samtidig hjælper vi jo ledige ind på området, som forhåbentligt en dag ender med at blive vores kommende kollega. Det har også været et tidskrævende projekt, for afklarende samtaler med jobcenterkandidaterne, koordinering og oplæring tager tid. Men der er ingen tvivl om, at det er et rigtigt godt projekt for både nuværende og potentielt kommende medarbejdere,” siger Anette Falk, der er plejecenterleder på Gildhøjhjemmet i Brøndby Kommune.
Den særlige Brøndbymodel er blevet til i samarbejde med FOA –SOSU H og Brøndby Kommunes jobcenter.
Projektet forløber over fire år fra 2023-2026, dermed kommer hele målgruppen igennem kurset.