Sporskifte giver flere sosu-hjælpere og assistenter i Brøndby
I Brøndby har man succes med at have fokus på ledige, der gerne vil skifte karrierespor, og som vil tage en uddannelse som sosu-hjælper eller sosu-assistent. Lige nu er 19 ledige i gang med uddannelsen og fem er færdiguddannede.
Plejeområdet mangler medarbejdere, og der skal derfor tænkes kreativt for at få alle relevante til at uddanne sig inden for plejesektoren.
Siden 2019 har Brøndby Kommune haft et særligt fokus på at rekruttere ledige til sosu-uddannelserne.
Indsatsen ”Fra ledig til uddannelsesparat” har kørt siden 2019 og har fået flere ledige Brøndbyborgere i gang med at uddanne sig som social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent.
I samarbejde med Brøndby Kommunes jobcenter screenes de ledige for, om der er interesse for faget. Efterfølgende ansættes den ledige i uddannelsesafdelingen, og kommer i praktik på et af kommunens ældrecentre.
Fra tjener til sosu-hjælper
Nogle er ledige, der har gået hjemme og passet børn, og som gerne vil i gang med at arbejde. Andre er som Søren Kristensen. Søren ville væk fra tjenerfaget, og som 49-årig startede han på sosu-hjælperuddannelsen i Brøndby.
”Der gik for meget fest og alkohol i tjenerfaget for mig, og det sled for meget. Men jeg elsker at arbejde med mennesker og derfor opsøgte jeg muligheden for at tage en uddannelse som sosu-hjælper. Det er superfedt, og jeg lærer meget. Selvom jeg ikke normalt er til at sidde stille på en skolebænk, så er jeg glad for sosu-hjælperuddannelsen,” fortæller Søren Kristensen, der i sin praktiktid både har arbejdet på ældrecenter i Brøndby og ude i hjemmeplejen.
Søren startede med at blive ansat som ufaglært i projektet og fik løn under hele forløbet, hvilket var med til at gøre det mere attraktivt at afprøve om faget var noget for ham.
9. klasses prøver en del af projektet
Ligesom flere andre ledige i projektet måtte Søren tage en 9. klasses matematikprøve for at komme ind på uddannelsen, da det kræver 02 i dansk og matematik at kunne påbegynde en erhvervsuddannelse.
De ledige i Brøndbys projekt, der har behov for det, har mulighed for at gå i skole 1-3 dage om ugen i arbejdstiden, så de sikrer sig de nødvendige færdigheder.
Indtil videre er fem blevet uddannet som social- og sundhedshjælpere. Lige nu er 19 ledige i gang med uddannelse, seks mod social- og sundhedsassistent og 13 mod social- og sundhedshjælper.
I ordningen modtager de ledige over 25 år voksenelevløn på hele uddannelsesforløbet.
Foto: Søren Kristensen
Søren Kristensen skiftede tjenerfaget ud med en sosu-hjælper uddannelse. Han er færdiguddannet senere på året og er en af de 19 ledige Brøndbyborgere, der pt. er i gang med at uddanne sig som sosu-hjælper eller –assistent.
Kontakt
Kommunikationsteam
Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby
Tlf. 43 28 28 28