Mobilhotel og fly-mode: Nye tiltag i forbindelse med mobiltelefoner på Brøndbyøster Skole
Som et led i den nationale og kommunale debat om brugen af mobiler i skoletiden, har Brøndbyøster Skole indført nye tiltag, hvor eleverne bl.a. skal aflevere deres mobiler i en kasse om morgenen.
Hvor meget tid skal elever bruge med mobiltelefonen i hånden, når de er i skole og SFO? Den debat er et varmt emne lige nu på både Christiansborg og i Brøndby Kommune.
Og for at understøtte elevernes trivsel og læring, har Brøndbyøster Skoles bestyrelse og medarbejdere nu udarbejdet et princip, som beskriver, hvornår og hvordan mobiler og andre digitale devices giver mening at bruge i skolen og SFO’en.
Når eleverne møder ind efter sommerferien, skal de fx aflevere deres mobiler i såkaldte mobilhoteller, som er aflåste kasser.
Når eleverne får fri, vil de få udleveret deres mobiler igen. De ældste elever vil dog få udleveret telefonerne i den store pause.
Børne- og Skoleudvalgsformand: Der skal være et frirum fra sociale medier
Beslutningen taler ind i Brøndby Kommunes Børne- og Skoleudvalgs nye overordnede princip, hvor der står, at kommunens folkeskoler kun skal anvende digitale enheder, hvor de er en del af læringen og andre faglige aktiviteter.
”I forbindelse med det kvalitetsløft vi er i gang med på skolerne, har vi stort fokus på elevernes trivsel. Der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til elevernes trivsel, men vi kan ikke se bort fra, at de sociale medier og børn og unges tid bag skærmen og især på de sociale medier også spiller en rolle”, siger Anette Pilmark, formand for Børne- og Skoleudvalget i Brøndby Kommune, og fortsætter:
”I den inddragende proces vi har haft i efteråret, har eleverne selv efterlyst mere tid til nærvær og fællesskaber, og derfor er jeg meget glad for, at der laves lokale principper for, hvordan og hvornår mobiltelefonen skal bruges og ikke bruges, så vi kan give eleverne et frirum fra de sociale medier når de er i skole og SFO”, siger hun.
Mobiler kan bruges til læring
Undervejs i løbet af dagen kan lærerne og pædagogerne bestemme, hvornår det, i et læringsperspektiv, giver mening at udlevere og anvende enhederne.
De nye principper på skolen gælder også, når børnene er i SFO og gælder for mobiler og lignende digitale enheder, som fx smartwatches.
Der kan laves særaftaler ved behov, og der kan dispenseres fra de nye principper, særligt på specialområdet, men også på almenområdet, hvis der er behov for det.
Også på Christiansborg er brugen af mobiltelefoner i skolerne et varmt emne. Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet vil der i løbet af næste skoleår komme anbefalinger eller retningslinjer for brugen af mobiler, men de vil blive lavet med respekt for den lokale indflydelse på skolernes hverdag, skriver ministeriet.