Brøndby Kommunes kommunale køkkener laver økologisk mad til den store sølvmedalje – og nu går de efter guldet

På kun et år har de fleste af Brøndby Kommunes offentlige køkkener opnået sølv inden for Det Økologiske Spisemærke. Den nye mad vækker glæde i f.eks. daginstitutioner og Job- og Aktivitetscenter.

Brøndby Kommunes køkkener og kantiner skal have opnået mindst sølv i økologi i 2025. Sådan lyder et af målene i Brøndbys ambitiøse Klimaplan, som Kommunalbestyrelsen vedtog i 2022.

Allerede nu har langt de fleste af kommunens kommunale køkkener med ansat køkkenpersonale opnået sølv inden for Det Økologiske Spisemærke, en statslig mærkningsordning. For at få sølv skal 60-90 procent af køkkenets indkøb være økologiske.

Et løft i kvalitet og glæde

Et af de steder, som nu i højere grad gør brug af økologi og grøntsager, er Job- og Aktivitetscenter Vestegnen, hvor køkkenets fokus på økologi også har givet et løft i både madkvalitet og arbejdsglæde:

”Maden smager simpelthen godt, og brugerne har taget godt imod den”, siger Dorte Staun, souschef i Job- og Aktivitetscenter Vestegnen, som dagligt producerer og sælger mad til kommunens ansatte og borgere.

”Det særlige for vores køkken er, at vores kunder skal betale for maden og således aktivt vælge den til. Så den skal være så indbydende og velsmagende, at den pirrer nysgerrigheden og giver folk lyst til at købe og prøve den. Det fornemmer vi på kunderne, at vi er lykkedes med”, siger hun.

”Køkkenpersonalet giver også selv udtryk for, at det er sjovt at få lov at bruge sin køkkenfaglige kreativitet på nye måder. Alle får styrket deres kompetencer inden for klimavenlig kost, bedre udnyttelse af råvarer og mindre madspild. Så der er mange gevinster ved projektet”, tilføjer hun.

Nye vaner tager tid

Nogle af de borgere, der nu får mere grøn mad end tidligere, er kommunens yngste, nemlig børnene i daginstitutionerne. F.eks. i Børnehuset Lindelund, hvor Peter Birkebæk Jacobsen er køkkenansvarlig.

Som et led kommunens projekt ”Økologi og Madglæde” har han sammen med andre køkkenmedarbejdere deltaget i workshops med Meyers Madhus, og han er glad for inspirationen:

”Man skal have tålmodighed med den nye mad, for det tager tid for de små – og for personalet – at vænne sig til nye ting. På pålægsfadene skal der f.eks. ikke være alt for meget, der ikke er genkendeligt for børnene. Men nye smørepålæg baseret på bælgfrugter, blendet med ristet peberfrugt, barbecuekrydderi eller lign. er blevet virkelig populære”, siger Peter Birkebæk Jacobsen.

Børnehuset Lindelund har allerede fået guldmærket, hvor 90 procent af indkøbene skal være økologiske. Sammen med stedets tidligere leder, Rune Vang-Rydall, der nu er leder af Børnehuset Tranehaven, fik Peter Birkebæk Jacobsen god sparring på vejen mod guldet fra Meyers Madhus.

”De kom bl.a. på besøg og gennemgik vores ”økologiregnskab” sammen med os og hjalp os med at prioritere de steder, hvor det gav bedst mening at øge økologiprocenten. Det gav også mig som leder noget at se vores valg gøre så konkret en forskel”, siger Rune Vang-Rydall.

Samarbejdet med Meyers har været så stor en succes, at det fortsætter tre år mere, som en støtte på vejen mod et guldmærke i økologi for alle kommunale køkkener. Det er nemlig det mål, som Brøndbys Kommunalbestyrelse har besluttet skal være nået i 2030.

Souschef i JAC Vestegnen, Dorte Staun, beundrer David Lærkedal Sørensens koncentrerede arbejde med dagens ret til kunderne i Cafetinen, stedets café.

Kontakt

Klima og Miljø

Teknik- og Miljøforvaltningen

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 24 35

miljo@brondby.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag: Kl. 09:00 - 13:00
Torsdag: Kl. 13:00 - 17:30
Fredag: Kl. 09:00 - 12:00

Telefontider

Mandag - onsdag: Kl. 09:00 - 14:30
Torsdag: Kl. 13:00 - 17:30
Fredag: Kl. 09:00 - 12:00

Sidst opdateret den 05. april 2024
Skrevet af Brøndby Kommune