Indsats bærer frugt: Brøndbys børn har fået endnu bedre motorik

Andelen af børn med motoriske vanskeligheder er endnu engang er faldet i Brøndby Kommune. Det er nu blot 4,6 procent af børn i Brøndby Kommune, som har motoriske vanskeligheder, viser en undersøgelse fra Sundhedsplejen.

Flere børn i Brøndby er nu blevet bedre til at holde balancen, hinke, klatre og gribe en bold. For mens cirka 9 procent af Brøndbys børn i skoleåret 2019-2020 havde motoriske vanskeligheder, så gælder det nu for blot 4,6 procent af børnene. Det viser Sundhedsplejens årlige undersøgelse af indskolingselever.

God motorik kommer børnene til gavn på flere punkter, forklarer Lærke Lundedal Jensen, som er Idræts- og fritidskonsulent i Brøndby Kommune:

”Kroppen er på mange måder centrum for børnenes udvikling og læring. Når et barn oplever at mestre sin krops bevægelser, giver det selvtillid, motivation og større overskud til at prøve nye udfordringer i barnets liv – hvad end det er at lære en ny motorisk færdighed, indgå i en ny leg eller starte til en ny fritidsaktivitet.”

Tværfaglig indsats omkring bevægelse giver gode resultater

Sundhedsplejen samt fysioterapeuter og ergoterapeuter i Brøndby har et stort fokus på at vejlede børnefamilier om motorik og bevægelse. Idræt, leg og bevægelse har derudover altid været en del af hverdagen i dagtilbuddene i Brøndby, men siden 2017 har der været igangsat en række større initiativer for at give børnene i kommunens dagpleje og institutioner de bedste rammer for at udvikle sig motorisk og mærke glæden ved at bevæge sig.

Og de nye resultater glæder Marie Kirstine Hvolris, chef for Dagtilbud og Sundhedspleje:

”Jeg er enormt glad for og stolt over det arbejde og det engagement og faglighed, der lægges i bevægelsesindsatserne. I tidligere undersøgelser kunne vi se, at andelen af børn med motoriske vanskeligheder var faldet fra 9 procent til 6 procent på bare to år, og med et yderligere fald til 4,6 procent kan vi glæde os over, at vi er på rette vej. Derfor er det også vigtigt, at vi fortsat prioriterer idræt, leg og bevægelse i hverdagen og derigennem understøtter børnenes motoriske udvikling”, siger Marie Kirstine Hvolris.

Pædagogisk idræt som fundament i dagligdagen

Siden 2017 har dagtilbuddene i Brøndby Kommune været på flere idrætskurser. Eksempelvis har alle dagtilbuddene deltaget i uddannelsen ’Idræt, Leg og Bevægelsesinstitution’ ved DIF og VIA University College, og der afholdes en årlig kursusdag i pædagogisk idræt for repræsentanter fra alle dagtilbud. Adskillige personaler har også gennemført merit pædagoguddannelsen med speciale i sundhedsfremme og bevægelse.

Pædagogisk idræt har været den gennemgående metode i alle uddannelser, kurser og aktiviteter, som har været afholdt igennem årene og er således fundamentet i dagligdagen. Pædagogisk idræt handler om, at børn lærer, erfarer og forstår med kroppen. Det betyder, at kroppen er udgangspunktet for pædagogisk læring, hvor en bevægelsesleg altid vil være målrettet det, som barnet eller gruppen af børn har behov for udviklingsmæssigt, for eksempel fokus på sprog, samarbejde eller kreativitet. Der udvikles altså mere end bare det fysiske element.

Størstedelen af bevægelsesaktiviteterne foregår i dagligdagen ude i dagtilbuddene. Derudover deltager dagtilbuddene årligt i bevægelsesforløbet Idrætsleg, som er et 6-ugers forløb med idræt, leg og bevægelse i en lokal hal. Herudover er der forløb med lokale foreninger, og flere dagtilbud benytter sig også ugentligt af haller og sale rundt om i Brøndby.

Endnu mere idræt, leg og bevægelse med projekt ’Bevæg dig for livet’

Brøndby Kommune er ’Bevæg dig for livet’ visionskommune fra 2021 til 2025. Det betyder, at kommunen i samarbejde med DIF og DGI arbejder målrettet med at få endnu flere børn, voksne og seniorer til at opleve glæden ved at bevæge sig – på egen hånd, i foreninger og i andre fællesskaber.

Som en del af ’Bevæg dig for livet’ har Brøndby Kommune sat gang i en række initiativer, der skal styrke børn og unges motorik, fysik og bevægelsesglæde. Skolerne arbejder ligesom dagtilbuddene også med at få mere bevægelse ind i hverdagen, og det lokale foreningsliv støttes i at tiltrække og fastholde børn og unge. Det sker blandt andet gennem den kommunale fritidspasordning, der startede op i august 2022, hvor børn og unge, som af forskellige årsager ikke har fundet vej til foreningslivet, kan få vejledning samt økonomisk støtte til bl.a. kontingent, og som indtil videre har givet 339 børn og unge en aktiv fritid i foreningerne.

Bevægelsesindsatser på dagtilbudsområdet i Brøndby Kommune 2017-2024

  • 2017: Fem daginstitutioner opnår idrætscertificering ved DIF og VIA University College.
  • 2018: Alle dagplejere opnår idrætscertificering ved DIF og VIA University College.
  • 2018: Konceptet ’Idrætsleg’ starter op.
  • 2021: Alle daginstitutioner deltager i uddannelsen ’Idræt, Leg og Bevægelsesinstitution’ ved DIF og VIA University College.
  • 2022: 18 medhjælpere og assistenter færdiggør meritpædagoguddannelsen med speciale i Sundhedsfremme og bevægelse.
  • 2023: Årligt tilbagevendende kursusdag i pædagogisk idræt for repræsentanter fra alle dagtilbud gennemføres for første gang.
  • 2024: Opstart af pilotprojekt med Træningscenter Brøndbys børnefysioterapiafdeling om bevægelsesforløb ude i daginstitutionerne.

Kontakt

Børne-, Kultur- og Idrætsforvaltningen

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 28 28

born@brondby.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 13.00
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

Telefontider

Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 14.30
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

Undgå lang ventetid i telefonen 

Sidst opdateret den 27. juni 2024
Skrevet af Brøndby Kommune