Milena på 6 mdr. skal få flere til at børste tænder

De to tandtrolde Karius og Baktus, som siden 1960’erne har fået mange til at børste tænder, får nu skarp konkurrence af Milena på 6 mdr. Ny viden har nemlig fået Brøndby Tandpleje til at tage nye metoder i brug for give alle børn en god start på tandbørstningen.

I Brøndby Tandpleje undersøger og behandler man ikke blot børns tænder. Her er overtandlæge Helle Larsen og hendes medarbejdere også meget optaget af at forebygge huller og ondt i tænderne, som desværre ses rigtig meget blandt helt små børn.

”Vi har altid haft fokus på god tandsundhed og på at få forældre godt i gang med deres børns tandbørstning. Men vi må også konstatere, at det er tid til at tænke nyt og gøre noget andet end det, ’vi plejer’, hvis vi skal knække kurven for selv helt små børn, der får huller og ondt i tænderne”, siger Helle Larsen.

Mælketænder kan også gøre ondt

I Brøndby Tandpleje oplever man, at der er en udbredt misforståelse om, at det ikke betyder så meget med tandbørstningen, så længe barnet kun har mælketænder. Men mælketænder kan også få huller og gøre ondt, hvis de ikke bliver børstet. Og sunde mælketænder er vigtige for barnets generelle sundhed.

Samtidig har ændrede spise- og drikkevaner gennem tiden og den lettere adgang til især sukkerholdige drikke også skabt et behov for at være endnu mere omhyggelig med tandbørstningen fra en helt tidlig alder.

”Vi oplever, at mange forældre først begynder at bruge tandbørste på deres børn, når de har fået tænder. Men man skal faktisk i gang med at bruge tandbørste allerede inden barnet får tænder, så tandbørstningen bliver en hyggelig og naturlig del af de daglige rutiner. Det er langt sværere, når børnene først ’vil selv’, og det betyder desværre, at vi oplever mange små børn med endog store behandlingsbehov”, siger Helle Larsen.

Børste tænder skal være en hyggestund

Derfor har Brøndby Tandpleje nu igangsat et større projekt for at få forældre tidligere i gang med tandbørstningen. Og når man skal have forældre med børn på 6 mdr. til at børste tænder, så er Karius og Baktus, som ældre generationer kender fra deres barndom, altså ikke helt nok.

Helt konkret har Brøndby Tandpleje taget udgangspunkt i at gøre tandbørstningen til en hyggestund. Ligesom man kender det fra bleskiftet på puslebordet, hvor der ofte bliver sunget eller fra badekaret, hvor der bliver leget med badedyr. Og det er her Milena kommer ind i billedet.

Hun og hendes mor Maryanna spiller nemlig hovedrollerne i en ny video, der helt konkret viser, hvordan man kan gribe tandbørstningen an ud fra devisen ’don’t tell it – show it’.

”For langt de fleste vil der komme perioder, hvor tandbørstningen bliver sværere, da børnene ikke vil samarbejde. Det er helt normalt. Men det er vigtigt, at komme i mål med at børste tænder to gange om dagen. Og det skal være på tidspunkter hvor barnet ikke er træt og hvor forældrene ikke er fortravlede fx lige før man skal ud af døren,” fortæller Helle Hovgård Holstvig og Louise Halborg Thomsen, der står bag den nye indsats.

Sunde tænder er godt for hele kroppens sundhed

Brøndby Tandpleje sender nu et personligt stilet brev til alle forældre den måned, hvor deres barn fylder et halvt år, hvor alle kan se videoen med Milena. Der er også udarbejdet plakater og en lille pixibog, der ud over gode råd også indeholder en lille tandbørstesang, som skal hjælpe alle forældre godt i gang. Tandplejen har også et tæt samarbejde med sundhedsplejen og tager ud i daginstitutioner bevæbnet med små farvestrålende tandbørster. En af de nye indsatser er også hjemmebesøg hos familier med småbørn suppleret med video- og telefonkonsultationer.

”Det er kun første skridt, og vi følger tæt op på vores indsatser og tager om nødvendigt flere nye metoder i brug, så vi kan få udbredt de gode vaner. Vi ved nemlig, at en god tandpleje og sunde tænder også er godt for hele kroppens sundhed. Så vi er ude i en vigtig mission”, lyder det samstemmende fra Brøndby Tandpleje.

Se videoen med Milena 'God start på tandbørstningen'

Foto: Helle Larsen, Louise Halborg Thomsen og Helle Hovgård Holstvig fra Brøndby Tandpleje med en del af de nye materialer, der skal give flere en god start på tandbørstningen.

Kontakt

Tandplejen Brøndby

Gildhøj 190
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 26 40

brondbytandpleje@brondby.dk

Åbningstider

Mandag: Kl. 8:00 - 17:00
Tirsdag - onsdag: Kl. 7:30 - 15:00
Torsdag: Kl. 08:00 - 17:00
Fredag: Kl. 8:00 - 14:00

Telefonen er åben fra kl. 8.00

Sidst opdateret den 12. juni 2024
Skrevet af Brøndby Kommune