Brøndbys Grønne Nabofællesskaber vækker opsigt

I Brøndby er der mere end 650 medlemmer i den folkelige bevægelse Grønne Nabofællesskaber, der laver grønne og bæredygtige initiativer sammen. Det er fire gange flere end landsgennemsnittet, og det bemærkelsesværdigt høje tal skaber opmærksomhed ud over kommunegrænsen.

En skoleskov, to repair caféer, fællesspisninger, plantedage og meget mere har de mere end 650 ildsjæle i Brøndbys Grønne Nabofællesskaber sat i gang. Det er noget, der vækker opsigt, og det glæder ikke mindst foreningens stifter Bent Mariager. 

”Jeg fortæller tit om Brøndbys mange aktive i Grønne Nabofællesskaber, når jeg kommer rundt i landet. Og når jeg skal inspirere kommuner til at samarbejde med deres grønne nabofællesskaber, siger jeg: Ring til Brøndby!”, siger Bent Mariager. 

Succesen skyldes især, at Brøndby Kommune som den første kommune i landet har ansat en lokal organisator, der hjælper kommunens borgere med at føre deres grønne ideer ud i livet. Det sker bl.a. ved at engagere de aktive i mindre lokale grupper, som laver lige netop det, det brænder for. Derfor bliver der sat mange - og meget forskellige – aktiviteter i gang.

Brøndbys Grønne Nabofælleskaber er i dag et fællesskab med over 650 initiativrige borgere i én stor fælles gruppe og i mindre, selvorganiserede og meget engagerede lokalgrupper i Brøndbys forskellige bydele.

De har bl.a. plantet en skoleskov, skabt en biodiversitetshave, lavet grønne madlavningskurser og inviteret til grønne fællesmiddage. Grupperne har også skabt to repair caféer, arrangeret tøjbyttedage, skraldesafari og genbrugs-workshops samt inspireret til vildere haver og altaner.

Enkelte af Grønne Nabofællesskabers aktiviteter i Brøndby har fået økonomisk tilskud fra Brøndby Kommune via støtteordningen Grøn Pulje, som har været en stor succes i to år og fortsætter i 2025.

”Det er vigtigt, at alle er med i den grønne omstilling. Ingen mennesker er en ø, og derfor er det super betydningsfuldt at være sammen om at løse samfundets store problemer. For os i Brøndby har det været vigtigt at støtte borgernes egne initiativer og fællesskaber. Jeg tror, vi kan nå meget længere ad den vej, hvor man bliver inspireret og handler sammen, end hvis det er en sur pligt. Vi har gode erfaringer med at bruge fællesskaber til at løse skiftende tiders store opgaver i Brøndby,” siger borgmester Maja Højgaard, der selv er aktiv i Grønne Nabofællesskaber. 

Om Grønne Nabofællesskaber

Grønne Nabofællesskaber findes i alle landets kommuner med i alt 24.000 aktive i mere end 270 grupper. De laver aktive handlinger inden for klima, natur, biodiversitet, bæredygtighed mm.

Find mere information om Grønne Nabofællesskaber på www.gnf.green.
Her kan du også finde din lokal gruppe i Brøndby og melde dig til dér, hvor du bor.

#Brøndbyvester Grønne Nabofællesskaber 
#Brøndbyøster Grønne Nabofællesskaber 
#Brøndby Strands Grønne Nabofællesskaber 
#Dammenes Grønne Nabofællesskaber
#Brøndbys Grønne Nabofællesskaber

Brøndby ligger langt over landsgennemsnittet 

I Brøndby har Grønne Nabofællesskaber i alt ca. 650 aktive, hvilket er det femtestørste i landet, kun overgået af København, Aarhus, Frederikssund (GNF-stifter Bent Mariagers hjemkommune) og Lyngby-Taarbæk. 

Regner man det om til procenter, er medlemstallet for Brøndby ca. 1,6 procent af kommunens indbyggertal på 40.000 mennesker, hvilket er fire gange højere end landsgennemsnittet. Her overgås Brøndby kun af ø-kommunerne Ærø, Samsø og Fanø samt igen af Frederikssund kommune. 

Grønne Nabofællesskaber i Danmark

Grønne Nabofællesskaber findes i alle landets kommuner med i alt 24.000 aktive i mere end 270 grupper. De laver aktive handlinger indenfor klima, natur, biodiversitet, bæredygtighed mm. Find mere information om Grønne Nabofællesskaber på www.gnf.green Her kan du bl.a. finde din lokalgruppe. 

Grønne Nabofællesskaber i Brøndby har sat en lang række initiativer i gang indenfor temaerne klima, natur, bæredygtighed og biodiversitet. Bl.a. grønne madlavningskurser, grønne fællesmiddage tøjbyttedage og inspiration til vildere altaner. 
Brøndby Kommunes lokale organisator, Sylwia Tawadrous (tv), hjælper borgerne med at føre grønne projekter ud livet. Her er Sylwia sammen med medlemmer fra Brøndbyvester Grønne Nabofællesskab ved Brøndbyvester Skoleskov.

Kontakt

Klima og Miljø

Teknik- og Miljøforvaltningen

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 24 35

miljo@brondby.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag: Kl. 09:00 - 13:00
Torsdag: Kl. 13:00 - 17:30
Fredag: Kl. 09:00 - 12:00

Telefontider

Mandag - onsdag: Kl. 09:00 - 14:30
Torsdag: Kl. 13:00 - 17:30
Fredag: Kl. 09:00 - 12:00

Sidst opdateret den 17. oktober 2024
Skrevet af Brøndby Kommune