Historisk bevilling sikrer fremtiden for Køge Bugt

Kystdirektoratet har tildelt 22,7 millioner kroner til et ambitiøst kystbeskyttelsesprojekt, der skal sikre Greve, Ishøj, Vallensbæk og Brøndby mod stormfloder og stigende vandstand.

Kystdirektoratet har truffet afgørelse om at tildele 22.774.855 kroner til det ambitiøse kystbeskyttelsesprojekt i Køge Bugt Strandpark. Pengene skal sikre mod stormfloder og stigende vandstand, som truer borgere, boliger og infrastruktur i Greve, Ishøj, Vallensbæk og Brøndby kommuner. Projektet er estimeret til 57 mio.  kroner, hvoraf op til 40 procent dækkes af det statslige tilskud.

De fire borgmestre er tilfredse med den vigtige støtte, som ikke blot beskytter mod klimaforandringer, men også sikrer områdets rekreative og kulturelle værdi.

Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk Kommune:

"De 22,7 millioner kroner i støtte er et tydeligt signal om, at vores projekt er vigtigt – ikke kun for os lokalt, men for hele regionen. Denne naturbaserede løsning er et forbillede for, hvordan vi kan håndtere klimaforandringer med respekt for miljøet og vores kyst."

Pernille Beckmann, borgmester i Greve Kommune:

”Vi er meget tilfredse med bevillingen, der gør det muligt at beskytte vores nordlige kyst og dermed skabe tryghed for borgerne i den del af kommunen. De ydre klitdiger og indre diger vil stå som en stærk mur, når fremtidens storme rammer Strandparken, og det er et kæmpe skridt for borgerne bagved. Samtidig vil jeg understrege, at resten af Greve Kommune også skal kystsikres, så der er også brug for flere samarbejder og midler, for at vi er helt i mål”.

Merete Amdisen, borgmester i Ishøj Kommune:

"Med denne støtte kan vi tage et afgørende skridt mod fremtidssikring af vores kyst. Det er en investering, der gavner både sikkerheden for vores borgere og den grønne strandpark, som er en uundværlig del af vores lokalområde."

Maja Højgaard, borgmester i Brøndby Kommune:

”Kystbeskyttelsen sikrer både vores borgere mod vandmasserne og så beskytter det vigtige samlingspunkter for både mennesker og natur”

Et visionært projekt for Køge Bugt

Strandparken er allerede et ikonisk område med stor betydning for de fire kommuners borgere. Projektet vil integrere kystbeskyttelsen med parkens rekreative funktioner, så området fortsat kan være et naturligt samlingspunkt, både hvad angår sikkerhed, natur og livskvalitet. Det er en løsning, der forener sikkerhed, natur og oplevelser – til glæde for både nutidens borgere og fremtidige generationer.

Med denne støtte står kommunerne stærkt i arbejdet med at skabe en robust og fremtidssikret kyst.

Nu skal kommunerne sammen med en rådgiver i gang med at projektere kystbeskyttelsen færdig. Herefter skal borgerne høres, før kommunalbestyrelserne endeligt beslutter at sætte projektet i gang.

Vi forventer at anlægsarbejdet starter i 2027 og projektet forventes afsluttet inden 2030.

Hvad skal pengene skal bruges til:

Bevillingen går til at styrke kystbeskyttelsen ved Køge Bugt Strandpark, som dækker en samlet kyststrækning på tværs af de fire kommuner. De centrale elementer i projektet inkluderer:

Ydre klitdiger: Klitterne øges fra 2,9 meter til 4,0 meter for at modstå fremtidige stormfloder og erosion.

Indre diger: Disse hæves til 3,5 meter for yderligere beskyttelse bag havneområderne.

Naturbaseret tilgang: Kystbeskyttelsen integreres i det eksisterende landskab med respekt for miljø og rekreative aktiviteter.

Målet er at sikre mod stormflodshændelser, og et klima med stigende havvandstand og kraftigere storme frem mod 2070.

Link til fælleskommunal projekt

En stærkere kyst – en stærkere fremtid!

 

 

Kontakt

Teknik- og Miljøforvaltningen

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 24 10

teknik@brondby.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 13.00
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

Telefontider

Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 14.30
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

Kommunikationsteam

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 28 28

kommunikation@brondby.dk

Sidst opdateret den 16. december 2024
Skrevet af Brøndby Kommune