Gå til hovedindhold

Stort fald i antallet af kontanthjælpsmodtagere i Brøndby Kommune

Antallet af borgere i Brøndby Kommune, der modtager kontanthjælp, er faldet markant de seneste år. Det skyldes bl.a. et tæt samarbejde med lokale virksomheder, hyppige opfølgende samtaler og målrettet brug af sociale frikort.

3. apr. 2025

Indhold

    ’Alle kan noget, og det skal de have løn for’. Det er udgangspunktet for de mange forskelligartede indsatser på beskæftigelsesområdet i Jobcenter Brøndby, der til sammen har resulteret i, at færre Brøndby-borgere modtager kontanthjælp. Fra januar 2019 til januar 2025 er antallet af kontanthjælpsmodtagere faldet med 44 procent i Brøndby viser tal fra jobindsats.dk. Samme tendens gør sig gældende bl.a. i de omkringliggende Vestegnskommuner.

    Samarbejdet med lokale virksomheder er et af de tiltag, der bliver fremhævet som en central faktor i det flotte fald. Kommunens virksomheder tager nemlig i høj grad socialt ansvar, når de ansætter kontanthjælpsmodtagere i praktikforløb, småjobs eller via det sociale frikort. Disse metoder er med til at give borgere, der ellers er langt væk fra arbejdsmarkedet, øget selvtillid i forhold til at have noget at bidrage med på en arbejdsplads.

    En gulerod for borgerne

    ”Vi lægger stor vægt på et tæt samarbejde med virksomhederne. Når borger og arbejdsplads er blevet matchet individuelt, så lægger vi sammen en klar plan og afholder hyppige, opfølgende møder. Det gør det muligt at sætte hurtigt ind hvis planen skal ændres. Vores udgangspunkt er, at alle kan noget, og det skal de belønnes for,” siger formand for beskæftigelsesudvalget i Brøndby Kommune, Harun Muharemovic.

    Via det sociale frikort kan kontanthjælpsmodtagere tjene op til 40.000 kr. årligt uden at blive trukket i kontanthjælp. Det er en gulerod for borgere, der pludselig kan mærke indsatsen på arbejdsmarkedet i den daglige økonomi. Det er en motivation, der kan give borgeren mod på fx et flexjob eller et kortere AMU-kursus inden for brancher med mangel på arbejdskraft.

    Psykisk sygdom og misbrug er nogle af de faktorer, der typisk fastholder borgere i kontanthjælpssystemet i årevis, og også her har en ændret praksis båret frugt. Tidligere skulle behandlingsforløb typisk være afsluttet, inden fx praktikforløb eller beskæftigelsesindsatser blev igangsat. Med udgangspunkt i et forskningsprojekt bliver der nu arbejdet mere helhedsorienteret, så beskæftigelsesindsatser og behandlingsindsatser løber parallelt.

    Bag faldet i antallet af kontanthjælpsmodtagere ligger også en indsats, hvor borgere der har modtaget kontanthjælp i mere end otte år er blevet vurderet individuelt for at se, om de er placeret det rigtige sted i systemet eller om fleksjob, førtidspension o. lign. er bedre løsninger.

    Den kommende kontanthjælpsreform, er en ubekendt ift. udviklingen på kontanthjælpsområdet i Brøndby Kommune. Men Harun Muharemovic understreger, at kommunens jobcenter så vidt muligt fortsætter med de tiltag, man kan se virker.

    Tilmeld dig Brøndby Kommunes nye nyhedsbrev

    Kontakt

    Jobcenter Brøndby

    Brøndby Rådhus
    Park Allé 160
    2605 Brøndby

    E-mail: jobcenter@brondby.dk

    Telefon: 43 28 26 66

    Åbningstider

    Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 13.00
    Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
    Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

    Telefontider

    Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 14.30
    Torsdag: Kl. 09.00 - 17.30
    Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

    Sidst opdateret: 4. april 2025