Helhedsorienteret og koordineret tilgang
I Brøndby Kommune er den kriminalpræventive indsats baseret på en helhedsorienteret, koordineret og sammenhængende tilgang. Det betyder blandt andet, at der skal være et tæt tværfagligt samarbejde. Samtidig skal indsatsen foregå tidligt – enten proaktivt, hvor vi ønsker at fremme en anden adfærd eller forstået som fra det øjeblik vi bliver opmærksomme på en problemstilling, som vi kan handle reaktivt på i SSP-samarbejdet.
Målene for indsatsen skal nås ved - også i SSP-samarbejdet - at lægge vægt på at arbejde ud fra børn og unges ressourcer, kompetencer og potentialer.
SSP-samarbejdet opererer under Retsplejelovens § 115, der gør det muligt at dele oplysninger mellem de parter, der kan spille en rolle i konkrete kriminalpræventive indsatser for børn og unge. I Brøndby Kommune koordineres SSP-samarbejdet i SSP og Ungeenheden, der forvaltningsmæssigt er placeret i Børn, Kultur og Idræt.
Proaktive, reaktive og opsøgende indsatser
SSP-samarbejdet tager overordnet udgangspunkt i tre former for indsatser:
De proaktive indsatser
Er henvendt alle kommunens skoleelever og fokuserer bredt på trivsel, tillid og social kapital, er primært samlet i et Socialt Pensum, der udarbejdes i samarbejde med skoler og SFO'er. Det Sociale Pensum har en række læringsmål inden for emner som fællesskaber, konflikter, risikoadfærd m.m.
Se det Sociale Pensum her
De reaktive indsatser
Er henvendt børn og unge i situationer, hvor der er behov for en indsats. Dette kan både være en tidlig reaktiv indsats, hvor det skønnes, at der er behov for at sætte noget i gang for at undgå at en formodet situation udvikler sig, eller en reaktiv indsats, der planlægges og iværksættes i forbindelse med en allerede opstået situation.
Børne- og Familieafdelingen, socialpædagogiske medarbejdere, skoler, opsøgende medarbejdere koordinerer den relevante tværfaglige indsats, der skal iværksættes i SSP-netværkene og i øvrige relevante tværfaglige sammenhænge.
Det opsøgende arbejde
Ungeenheden står desuden for opsøgende arbejde på gadeplan. Det opsøgende arbejde er en mulighed for at gå pædagogisk og relationelt til unge eller grupper af unge, der ikke benytter sig at organiserede fritidstilbud, men muligvis bruger en del af deres tid på gaden. Formålet med det opsøgende arbejde er at skabe relationer og derigennem at kunne hjælpe de unge videre i noget, der er meningsfuldt for dem. Det kan eksempelvis være at hjælpe dem ind i en forening eller ud i fritidsjob. Den opsøgende indsats har desuden fokus på at øge borgernes oplevelse af tryghed.
SSP-samarbejdet er beskrevet nærmere i Brøndby Kommunes SSP-plan (PDF)
Radikalisering
Ved bekymringer vedrørende ekstremisme og radikalisering, kan SSP-koordinatoren kontaktes.
Hvorvidt og hvor meget, der er grund til at være bekymret, afhænger af en samlet og konkret vurdering i det enkelte tilfælde. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du er bekymret.
Reaktiv koordinator, Maria Skelander Christoffersen tlf. 24 37 65 88 og mail maskc@brondby.dk
Læs mere om tegn på radikalisering og vores arbejde mod radikalisering i Brøndby Kommunes beredskabsplan.
Brøndby Kommunes beredskabsplan (PDF)