Alle skoler har tilknyttet en sundhedsplejerske, som støtter op om skolebørns sundhed og trivsel gennem blandt andet sundhedssamtaler og undervisning. Sundhedsplejen vil samarbejde med jeres barns skole om dit barns sundhed og trivsel for bedst muligt at kunne støtte dit barn i en sund udvikling.
Når dit barn starter i skole, er det skolesundhedsplejen, som vil være den primære kontakt i forbindelse med barnets helbred.
Dit barn får tilbudt helbredsundersøgelser, sundhedssamtaler samt sundhedspædagogiske aktiviteter og undervisning. Helbredsundersøgelserne kan omfatte syn, hørelse, farvesans, motorik, vægt og højde, afhængigt af klassetrin og dit barns behov. Sundhedssamtalerne tager udgangspunkt i områder, der er aktuelle for dit barn i forhold til sundhed og udvikling.
Sundhedsplejen udsender altid en invitation til børn og forældre inden samtalen og undersøgelsen.
Det er meget vigtigt, at forældrene deltager i samtalen i børnehaveklassen. På de øvrige klasse trin vil barnet komme alene eller i mindre grupper.
Sundhedsplejerskerne samarbejder med lærere og pædagoger om børnenes sundhed og trivsel.
Undersøgelser og aktiviteter på de forskellige klassetrin
0. klasse: Motorisk screening, undersøgelse og samtale med forældre 1. klasse: Sundhedspædagogisk undervisning 2. klasse: Undersøgelse og samtale med forældre 4. klasse: Pubertetsundervisning piger 5. klasse: Undersøgelse, samtale 6. klasse: Pubertetsundervisning drenge 7. klasse: Sundhedseksperimentarium 8. klasse: Undersøgelse og samtale
Gratis tilbud til børn og unge med overvægt
I kommunens sundhedspleje har vi et gratis tilbud for børn fra 3-18 år og familier med overvægt, som ønsker en sund hverdag. Tilbuddet er gratis og varer så længe, I har brug for.
Vores tilgang bygger på den anerkendte ’Holbæk-metode’, som er den metode, der har haft størst succes med at hjælpe børn og familier til en sundere hverdag.
Vi har særligt fokus på barnet og den unge, men hele familien bliver inddraget, hvor vi i samarbejde udformer en plan for, hvordan I kan trives i en sund og aktiv hverdag.
Kontakt Sundhedsplejen for at tilmelde jer eller ring, hvis I vil høre mere om hvordan vi kan hjælpe dit barn og familie.
Familier med børn/unge fra 3-18 år som har overvægt
Er I i tvivl, om jeres barn har overvægt, kan I spørge din sundhedsplejerske og få en vurdering. Jo før man griber ind over for en uhensigtsmæssig vægtudvikling, jo lettere er det at komme på rette spor.
Forløbet i Sundhedsklinikken tager udgangspunkt i Holbæk-modellen. Erfaringen viser, at syv ud af ti børn begrænser deres vægtøgning i takt med, at de vokser, og opnår bedre trivsel med metoden.
Vi laver en individuel plan med 10-20 punkter, som hele familien lever efter og som hjælper barnet til en sundere hverdag. Arbejdspunkterne kan bl.a. være antal af måltider, sukkerholdige drikke, søde sager, spiseøvelser, motion og tidsforbrug ved tv og computer. Ved første samtale aftales det videre forløb med opfølgningssamtaler ca. hver anden måned.
I vil få hjælp og vejledning til at klare de udfordringer og problemer, som I møder undervejs i forløbet.
Omfanget er cirka seks årlige samtaler som foregår i Sundhedsklinikken. Til samtalerne deltager både barnet og forældrene.