Orienteringsbrev til berørte grundejere
Vi har sendt et brev til de grundejere, som vil blive beskyttet af et nyt kystbeskyttelsesprojekt, som Brøndby kommune har sat i gang, i et fælleskommunalt samarbejde med Vallensbæk, Ishøj og Greve kommuner.
Klimaforandringerne kræver en øget kystbeskyttelse. Derfor samarbejder Brøndby Kommune med Greve, Ishøj og Vallensbæk kommuner om et fælles kystbeskyttelsesprojekt i Strandparken.
Køge Bugt Strandpark er et 7 km langt kystbeskyttelsesanlæg, naturområde og en rekreativ park for hele omegnen, og Strandparken har i over 40 år været et effektivt værn mod stormflod og stigende havvand.
Men i dag ser klimaforandringer noget anderledes ud end for 40 år siden, og derfor er der brug for at få tilpasset Strandparken.
Vi undersøger nu, hvor høje digerne skal være for at beskytte borgerne mod oversvømmelser.
Vi har sendt et brev til de grundejere, som vil blive beskyttet af et nyt kystbeskyttelsesprojekt, som Brøndby kommune har sat i gang, i et fælleskommunalt samarbejde med Vallensbæk, Ishøj og Greve kommuner.
Din ejendom vil blive beskyttet af et nyt kystbeskyttelsesprojekt, som Brøndby sammen med Vallensbæk, Ishøj og Greve kommuner sætter i gang. Det betyder, at du kan blive bidragspligtig til etableringen af den nye kystbeskyttelse.
Strandparken blev etableret i 1979, og der er nu behov for at revurdere beskyttelsen som følge af nye prognoser for vandstand og stormflod.
Brøndby Kommune vurderer, at der er behov for at øge beskyttelsesniveauet for at sikre berørte borgere mod oversvømmelse. Det betyder, at vi gerne vil forhøje klitdigerne fra de nuværende 3,0 meter til 3,5 meter (som vedtaget i Klimaplan for regn og hav 2021) med et bølgetillæg på de ydre diger på 0,5 meter, så de får en konstruktionshøjde på 4 meter.
Vi har i samarbejde med Vallensbæk, Ishøj og Greve Kommune udarbejdet forslag til et kystbeskyttelsesprojekt, hvor Strandparkens eksisterende funktion bliver bibeholdt, og projektet skal nu detailprojekteres. Kommunerne arbejder sammen, fordi det samlede projekt ligger på tværs af kommunegrænserne.
Du modtager dette brev, fordi vi i første screening har vurderet, at din ejendom bliver beskyttet af det nye kystbeskyttelsesprojekt. Det betyder, at du kan blive bidragspligtig til etablering af den nye kystbeskyttelse.
Den endelige økonomi bag projektet kender vi endnu ikke, men vi har pligt til allerede nu at orientere dig om, at du kan blive bidragspligtig. Vi kan dog orientere dig om, at vi har ansøgt Statens Kystpulje 2024 om midler til kystbeskyttelsesprojektet, så vi kan nedsætte dit bidrag.
Kommunerne bag kystbeskyttelsesprojektet skal nu udarbejde et endeligt projektforslag, der bl.a. indebærer et detaljeret anlægsprojekt med miljøkonsekvensvurdering, prisoverslag, finansiering, bidragsfordeling mv.
Du vil få lejlighed til at kommentere på projektet, når flere af de ovennævnte punkter er udarbejdet.
Du kan læse mere om sagen og den forventede tidsplan på projektets hjemmeside kystbeskyttelse.brondby.dk. Her kan du bl.a. finde det materiale, som dannede grundlag for kommunalbestyrelsens beslutning om at igangsætte projektet. Siden vil blive opdateret, når der er nye informationer. Hvis du har spørgsmål, er du også velkommen til at kontakte Brøndby Kommune på miljo@brondby.dk
Vi forventer, at projektet er færdigt i løbet af 2030. Vi vil først opkræve dit bidrag, når vi kender den endelige projektøkonomi. Der vil derfor gå nogle år, før du kan blive pålagt at betale.
Kommunalbestyrelsen har truffet beslutningen om at fremme kystbeskyttelsesprojektet bl.a. på baggrund af udtalelse fra Kystdirektoratet og områdets udpegning som risikoområde. Afgørelser efter kystbeskyttelseslovens §2a, stk. 3 kan ikke påklages til anden administrativ myndighed jf. Kystbeskyttelseslovens §18, stk. 2.
Det betyder, at kommunalbestyrelsens beslutning om at fremme projekt om kystbeskyttelse i Køge Bugt Strandpark som et kommunalt fællesprojekt, ikke kan påklages.
Køge Bugt Strandpark blev etableret i årene 1976 til 1979 og åbnede for offentligheden i 1980.
Strandparken er oprindeligt anlagt som et teknisk kystbeskyttelsesanlæg, bestående af ydre klitdiger og derudover med beskyttelse af indre diger, bag om havnene. Anlægget skulle beskytte det kystnære og oversvømmelsesplagede bagland i det nuværende Brøndby, Vallensbæk, Ishøj og Greve kommuner. Anlægget blev etableret med en naturbaseret tilgang og havde desuden til formål at skabe rekreativ værdi og høj grad af rekreativ anvendelse.
Anlæggets oprindelige dimensionering var til en 1872-hændelse på anlæggelsestidspunktet, hvor de ydre klitdiger blev anlagt til 3,0 m og de indre diger til 2,6 m. En 1872-hændelse refererer til en ekstrem storm i 1872, hvor vandet nåede op til 3 meter i de ramte områder, herunder Køge Bugt.
Det har indtil nu været tilstrækkeligt, men med udsigten til et fremtidigt klima med stigende vandstand, kraftigere storme og øgede ekstreme hændelser, er det blevet besluttet at iværksætte et samlet kystbeskyttelsesprojekt, hvor det nuværende anlæg bliver opdateret og styrket til fremtidens udfordringer.
Vi sigter mod at beskytte mod en fremskrevet 1872-hændelse med en levetid på 50 år.
Vi forventer, at begynde på selve kystbeskyttelsesprojetet i samarbejde med Vallensbæk, Ishøj og Greve Kommuner tidligst i 2027. Vi forventer, at være færdige i løbet af 2030.
Se den fælleskommunale hjemmeside om projektetTeknik- og Miljøforvaltningen
Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby
Tlf. 43 28 24 35
Mandag - onsdag: Kl. 09:00 - 13:00
Torsdag: Kl. 13:00 - 17:30
Fredag: Kl. 09:00 - 12:00
Mandag - onsdag: Kl. 09:00 - 14:30
Torsdag: Kl. 13:00 - 17:30
Fredag: Kl. 09:00 - 12:00